Ismerd meg, honnan indultunk

A Caola és a magyar kozmetikai ipar születése

A Caola története 1831-ben kezdődött, így egészen a reformkorig nyúlik vissza.  Kozmetikai és vegyipari vállalatunk, valamint a portfóliónkba tartozó termékek nagy része gyökeresen kapcsolódik a hazai ipar kialakulásához és fejlődéséhez.

A magyar kozmetikai ipar a legelső üzem megalapításával vette kezdetét, amely Hutter József szappanfőző mester nevéhez fűződik és 1831-ben indult el. Az 1930-as évekre az egyik legnagyobb forgalmú cég lett az országban. Bár kis családi vállalkozásnak indult az üzem, mégis igen hamar kinőtte kereteit, 1906-ban pedig részvénytársasággá alakult.

Az első szappanok és kozmetikumok

Híres pipereszappanjai közé tartoztak a Kékvörös, 7 Virág, Elida szappanok, és a LUX szappanpehely is. A magyar kozmetikai ipar Hutter József gyárával tette meg az első lépéseket, és egyben ez a vállalkozás számít a mai Caola egyik jogelődjének is.

A XX. század elején újabb szereplő tűnt fel a hazai kozmetikum gyártók között. Baeder Hermann, aki külföldön tanulta az illatszer készítés és a szappanfőzés tudományát, de 1908-ban mégis Budapesten nyitotta meg illatszer-laboratóriumát. A vállalkozás kezdeti sikereit az első világháború szakította meg, de hazatérve újabb vállalkozást alapított Baeder Illatszer Rt. néven.

Bővebben
Névváltás és ami mögötte van

Carola helyett Caola

Neki köszönhetjük a márka nevét is, pontosabban a kislányának, akit Carolának hívtak. Ő volt az, aki nem tudta jól kimondani a saját nevét, mindig azt hajtogatta: “Kaola, Kaola” Herman, nevetve a lánya szójátékán, végül róla nevezte el az új termékcsaládot, megszületett a Caola név.

Néhány év múlva a cég már 200 munkást foglalkoztatott, és egyre nagyobb piacot hódított meg. A környező országokba, Romániába, Jugoszláviába, Csehszlovákiába és Olaszországba is exportált. Olyan ikonikus nagyvárosokban lettek leányvállalatai a gyárnak, mint Prága, Milánó, Arad és New York.

Ekkortájt a legkeresettebb termékek az Ovenall fogkrém, a Caola szappan és vitaminos krém, valamint az Exotic kozmetikai cikkek voltak.

Háborúk és a történelem viharos időszakai

Az első világháborúban az akkori Honvédelmi Minisztérium építtetett fel egy katonai ruha raktárat, azonban amire elkészült az épületegyüttes, a háború véget ért. Ezt követően néhány évig irodák és szövetkezetek működtek a telephelyen, majd az állam különböző iparvállalatoknak adta bérbe, többek között szappan és háztartási vegyi áru gyártására. Az üzemet 1925-ben korszerűsítették, majd felvásárolta a frissen alapított Titán Vegyipari Művek Rt. A cég 1950-ben kapta a ma is jól ismert BIP (Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyár) nevet, amely később szintén a Caola jogelődje lett.

A második világháború után 1961-ben létrejött az Illatszer és Kozmetikai Vállalat, amelybe számos vegyipari céget olvasztottak. Beolvasztásra került a Hutter Rt. alapította Elida Szappangyár és a BIP gyár is. A létrehozott nagyvállalat a hajdani Baeder Rt. jogait is birtokolta, így 1981-ben felvehette a továbbra is rendkívül sikeres hazai márkát jelképező Caola nevet.

Létrejött a mára nosztalgikus emlékeket idéző vegyipari mamutvállalat, amelynek legendás termékei közt volt például a Baba- és a Gabi termékcsalád, illetve licenc alapján szintén itt gyártották a Nivea- és az Axe termékeket is.
A rendszerváltást követő privatizációknak, valamint a multinacionális kozmetikai cégek megjelenésének köszönhetően a Caola piacvezető helyzete is megváltozott az 1990-es években. 1999-ben az EVM Rt. vásárolta meg a Caola márkanevet, míg a Caola-Alfa Zrt. vitte tovább a kozmetikai portfólió többi márkáját.
2011. január 5-ével a Caola-Alfa Kozmetikai Zrt. az EVM Zrt.-től visszavásárolta a Caola márkanevet és a Caola termékcsaládot. Ezzel ismét teljes körűen hazai tulajdonba került a cég, amelynek neve Caola Kozmetikai és Háztartás vegyipari Zrt. lett.
A Caola jövője

Jövőbeli tervek és fejlesztések

2020-ban újabb befektetői csoport vásárolta meg a vállalatot. A Caola Zrt. továbbra is 100%-ban magyar tulajdonban van, amelynek termékpalettáján borotválkozószerek, test-és hajápoló készítmények, illatosítók, dezodorok, aeroszolos készítmények, fertőtlenítőszerek, háztartási tisztítószerek és inszekticidek is szerepelnek.

A jelenleg Budapest XI. kerületében és Diósdon működő gyár versenyképességét szellemi bázisnak köszönheti, mely több évtizedes alapokon nyugszik.

Az új tulajdonosi struktúra új jövőképet vázolt a Caola történetében, melynek keretében két új zöldmezős beruházást valósít meg, felépítve egy 4000 nm-es gyártó csarnokot az Inpark Martonvásár ipari parkban (részletek itt), továbbá Csíkszeredán (részletek itt). A területek elhelyezkedésüket, infrastruktúrájukat és technikai fejlettségüket tekintve tökéletes helyszínt biztosítanak a Caola jövőbeli céljainak eléréséhez.
Az új, modern gyártócsarnokok moduláris felépítése, valamint a területek adottságai lehetővé teszik, hogy a jövőben a termelés volumenének növekedésével összhangban további bővítéseket vigyen véghez a cég, ezzel egyidejűleg új munkahelyeket teremtve a környékbeli emberek számára.