Hírek

Fanny - Az én lapom: riport a Caola-ról! Így készül a kézfertőtlenítő

2021.01.20 15:00
Fanny - Az én lapom: riport a Caola-ról! Így készül a kézfertőtlenítő

Fanny - Az én lapom: riport a Caola-ról

 

Az alábbi cikk a Fanny Az én lapom magazinban olvasható, melyet most teljes egészében megosztunk:

 

*“Cseppben a biztonság! Így készül a kézfertőtlenítő.

 

“A járvány kitörése óta, ahogy csak tehetjük, védekezünk: tartjuk a távolságot, maszkot hordunk, és rendszeresen használunk kézfertőtlenítőt.

De vajon pontosan mi található az apró flakonban? Miben rejlik az ereje? Ellátogattunk a nagy múltú Caola Zrt. gyárába, hogy mindezt bemutathassuk önnek.

 

Bár a vállalat a mai napig számos terméket: szappant, kézkrémet, fogkrémet, hintőport és ablaktisztító folyadékot is gyárt, idén tavasztól a  fertőtlenítőszerek lettek a legfontosabb és legkeresettebb árucikkeik.

Fertőtlenítőszer-gyártással és -fejlesztéssel 2010 óta foglalkozunk, de a járvány újabb kihívások elé állított minket - mondja dr. Kovács Barbara, a Caola Zrt. fejlesztőmérnöke. - A kezdeti, hirtelen betörő, világméretű ijedelem tavasszal kihatott az iparágra, egyes import alapanyagokat nehezen tudtunk csak beszerezni. A fertőtlenítőszereink fő komponense az alkohol. A környezettudatosság jegyében választottuk ki az etil-alkoholt, amely egy cukorrépamelaszból és gabonából erjesztett, többszörösen lepárolt alkohol. Köztudottan nagyon jól fertőtlenít, széles spektrumú: a vírusokat, a gombákat, a baktériumokat egyaránt képes elpusztítani. Ugyanakkor illékony anyag, erősen szárító hatású, ezért mi bőrvédő és bőrápoló komponenseket is keverünk hozzá.

Hosszú az út odáig, amíg egy kézfertőtlenítő a boltok polcaira kerülhet. Nemcsak a gyártás miatt, hanem mert a termék piacra dobását alapos laboratóriumi ellenőrzés előzi meg: vizsgálják a baktérium- gomba- és vírusölő képességét, a hatékonyságát, a csomagolás biztonságát, a termék illatát, állagát, stabilitását is. Ha minden rendben van, csak akkor engedélyezik az előállítását és forgalmazását.

 

Hogyan kerül a flakonba?

 

Míg a kézfertőtlenítő fejlesztése a diósdi telephelyen történik, addig a gyártása a budapestin. Az alkoholt föld alatti tartályban tárolják, a gyártáshoz csövekből kerül a gyártótartályokba, ahol technológiai utasítás szerint hozzáadagolják a különböző anyagokat: a gélképzőt, a bőrvédő komponenseket, egyéb fertőtlenítő hatóanyagot, az illatanyagot és a színezőt. Ezután a megfelelő minőségű félkész terméket nem szilárd halmazállapotú anyagok tárolására alkalmas úgynevezett IBC tárolótartályokba fejtik le. Ezekben kb. 960 kg folyadék fér el, melyet a termék kiszerelésekor egy szivattyú folyamatosan adagol a négyfejes töltőgép tárolótartályába.

 

A gépsoron egyszerre többen is dolgoznak - magyarázza Földes Rita minőségbiztosítási és irányítási vezető. - Az első munkafolyamat az üres flakonok szalagra helyezése. Ezt követi a termék flakonokba töltése, a következő fázisban rákerül a kupak a termékekre, majd megtörténik az elő-és hátoldali címke felragasztása a címkézőgéppel. A legvégén a flakonra kerül a gyártási és a lejárati dátum, valamint a sarzsszám, majd a termék gyűjtőcsomagolása és raklapozása zárja a sort.

A Caosept kéz- és bőrfertőtlenítő gélünk hátoldalán kitapintható az úgynevezett vakháromszög. Ez a dombornyomású ikon jelzi a vakok és gyengénlátók számára, hogy az adott flakonban biocid, vagy fertőtlenítő hatású készítmény található. A termékek minőségét műszerek segítségével kétóránként ellenőrizzük a laborban: az előírt mennyiség került-e a műanyag flakonokba, megfelelő-e a jelölés, illetve a beltartalmi paraméterek.

Minden gyártásból teszünk el úgynevezett ellenmintákat, melyeket a lejárati idő végéig megőrzünk, így ha bármi probléma adódna, ezeket ismételt vizsgálatnak vetjük alá.

 

Rágógumi-illatú vagy hibiszkuszos

 

Az emberek többsége a táskájában is hord egy kisebb méretű kézfertőtlenítőt. Ezek általában 50 ml kiszerelésűek. A korábbi átlátszó, színtelen-szagtalan termékek mellett megjelentek a színes és az illatos változatok is.

            A gyerekeknek rágógumi-illatút fejlesztettünk ki, a hölgyek körében pedig a rózsaszín hibiszkuszvirág-illatú, valamint a színtelen, de illatát tekintve a zöld teára emlékeztető a két legnépszerűbb változat - mondja dr. Kovács Barbara. - A férfiakra is gondoltunk, az övék lett a  kék színű termék, férfiparfüm-illattal. A B5 - pro- és az E-vitaminnak köszönhetően egyik sem szárítja a bőrt, használata után a bekent felület nem ragad, kellemes tapintású lesz. Azt azonban mindig hangsúlyozzuk, hogy a fertőtlenítés soha nem helyettesíti a kézmosást! A szennyeződéseket, a koszt ugyanis nem oldja le, még ha a fertőtlenítést 99,9%-ban elvégzi is. Feltéve persze, hogy a gélt alaposan eloszlatjuk a kézen, és mindent még az ujjhajlatokat is bedörzsöljük vele, illetve ehhez egyszerre minimum 3-5 milliliter anyagot használunk.

 

Carolából Caola

 

A céget Hutter József szappanfőző indította útjára 1831-ben. Jó néhány évtizeddel később került a képbe Baeder Hermann, aki külföldön tanulta az illatszerészet és szappanfőzés tudományát, 1908-ban mégis budapesten nyitotta meg illatszer-laboratóriumát. Neki köszönhetjük a márka nevét.

  • Hermann kislányát ugyanis Carolának hívták, de ő nem tudta jól kimondani a nevét, mindig azt hajtogatta: “Kaola, Kaola” - ismerteti a név eredetének legendáját dr. Száraz Anikó, a Caola Zrt. vezérigazgató-helyettese. - Az apa, nevetve a lánya szójátékán, végül róla nevezte el az új termékcsaládot. Néhány év múlva a cég már kétszáz munkást foglalkoztatott, és egyre nagyobb piacot szolgált ki a régióban. A legkeresettebb Baeder termékek közé az Ovenall fogkrém, a Caola szappan és vitaminos krém, valamint az Exotic kozmetikai cikkek tartoztak. A II. világháborút követően végül az államosítások során olvasztották be a mai Caola elődjének számító korábbi vállalatba.

 

Védje ön is a hazait!

 

A Caola Zrt. is csatlakozott a “Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányhoz, melynek célja, hogy a hazai munkahelyek megvédése érdekében hazai termékek vásárlására kell törekedni. A Magyar Termék Nonprofit Kft. védjegye megtalálható a Caola termékein is - ez jelzi a vásárlónak, hogy nemcsak megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készült, hazai előállítású termékeket vásárol, hanem ezáltal hozzájárul a munkahelyteremtéshez, végső soron pedig a hazai gazdaság élénkítéséhez is.”

 

írta: Papp Noémi

*forrás: Fanny - Az én lapom

Fotó: Kazi Antal