Tudtad-e?

Babaápolási tanácsok a Caolától

2021.03.22 10:38
Babaápolási tanácsok a Caolától

A csecsemőkhöz nem jár kézikönyv vagy használati utasítás, de mi adunk pár hasznos tanácsot, hogy könnyebb és élvezetesebb legyen minden nap.

Ha egy újszülöttel a kezünkben, az jár a fejünkben,  hogy hol is kezdjük el a baba bőrének ápolását, hogyan kell gondoskodni arról, hogy a megfelelő ellátást nyújtsuk számára, akkor nyugalom, nem vagyunk egyedül ezzel.

Szerencsére vannak olyan egyszerű alapismeretek, amelyeket elég könnyen és gyorsan elsajátíthatunk. Ilyen például, hogy mit kell tudni a fürdetésről, a pelenkázásról, a baba bőrének megfelelő termékek kiválasztásáról (mert bizony sok van belőlük).

 

Babafürdetés

 

A csecsemőknek hetente legalább két-három fürdésre van szükségük meleg - nem forró - vízben. A remek babafürdő első lépése a tökéletes hőmérséklet megtalálása, majd a kád legfeljebb 2-3 centi vízzel való feltöltése. Annak érdekében, hogy a baba ne fázhasson, miközben fürdetjük, rendszeresen öntsünk egy csésze vizet a vállára.

Mártsunk meg egy fürdető szivacsot a babafürdetővel elegyített vízbe, és ezzel óvatosan mossuk le a baba testét sőt, a fejbőrét is babasamponnal. Az arc megtisztításához nedvesítsünk meg egy vattacsomót, és óvatosan törölgessük meg. 

Fontos, hogy fürdetés során kifejezetten a babák bőrére kifejlesztett babafürdetőt és sampont használjunk. A legtöbb ilyen készítmény, mint amilyenek például a Caola kínálatában is megtalálhatóak természetes hatóanyagokat tartalmaznak, nem tartalmaznak káros kemikáliákat. A kisbabák esetében nagy az esélye, hogy nem megfelelő termékek használata allergiás reakciót vált ki.

A csecsemőnek a kádból való kiemeléséhez tegyük az egyik kezünket a nyakára, hogy megtámasszuk a fejét, a másikat pedig a testük alsó részét támasztva, ujjainkkal az egyik comb körül helyezzük el. Csavarjuk be egy kapucnis törölközőbe. Ha megszáradt, azonnal használjunk babaápolót, hogy a nedvességet lezárjuk és megakadályozzuk a bőr kiszáradását.

 

A Pelenkázás alapjai

 

Sok mindent meg kell tennünk a kicsiért csecsemő korában, beleértve - nos igen -, a sok-sok pelenka cseréjét is. Fontos, hogy gyakran cseréljük a gyermek pelenkáját, óvatosan, de alaposan töröljük meg minden alkalommal baba törlőkendővel.

Ne hagyjuk ki a hintőpor használatát, mellyel megelőzhetjük a bőr kisebesedését és nedvesedését a pelenkával fedett részeken.

Várjon néhány percet, amíg levegőn megszárad, hogy a nedvesség ne vezessen pelenka irritáció miatti kiütés kialakulásához.

Ügyeljünk arra, hogy illatmentes pelenkát vásároljunk olyan méretben, amely nem illeszkedik túl szorosan, és ezáltal nem okoz súrlódást, kidörzsölődést a baba bőrén.

Válasszunk babáknak készült termékeket

A legjobb, ha kifejezetten csecsemők számára készült bőrápolási termékeket használunk, például illat- és könnymentes samponokat, fürdőgéleket és testápolókat. Mindegyiknél ügyeljünk arra, hogy használat során mutat-e a gyermek allergiás reakciót.

Fontos, hogy az újszülött bőrét is hidratáljuk, ezért mindig legyen elegendő babatestápoló otthon. A sűrűbb állagú kenőcsök, krémek segítenek megtartani a kicsi bőrének megfelelő nedvességét.

Kerüljük az illatosított, antibakteriális és szagtalanító szappanokat - ezek túl durvák, szárító hatásúak lehetnek kisgyermekek számára. A babaszappanok, babafürdetők a legjobbak a kicsik számára.

 

Alkalmazkodjunk az időjáráshoz

 

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket ne tegyük ki hosszú időn át tartósan direkt napsugaraknak és UV sugaraknak. A test kis felületein, mint például az arc a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, és az idősebb csecsemőknél is alkalmazhatunk legalább 15 faktorral ellátott fényvédőt.

A fejletlen verejtékmirigyek miatt a csecsemők is nagyon érzékenyek a hőségre, ezért kiütések megjelenése előfordulhat. 

Ami a kicsi öltöztetését illeti célszerű egész évben rétegesen öltöztetni a babát, így könnyen átöltözhetjük a megfelelő ruházatba, hogy megóvjuk a hőtől vagy a hidegtől. 

Ha lehet, akkor mellőzzük a túlzottan  illatos öblítőket, mosószereket, amelyek irritálhatják az érzékeny bőrt. Télen különösen fontos a réteges öltöztetés, ezért ha szükséges szabaduljunk meg egy-egy ruhadarabtól, míg nyáron laza ruhát és akár kis sapkát, kalapot is adjunk a picire, hogy megvédje a napfénytől.

Télen a száraz időjárás megviselheti a baba bőrét, ezért vegyük fontolóra hűvös párásító használatát a babaszobában, hogy a levegő nedves maradjon. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsuk a párásítót, különben penész alakulhat ki. Ezenkívül adjunk sok vizet babájának, hogy hidratált maradjon a hideg, száraz hónapokban is.