Skip to main content

Baeder Hermann kislányának, Carolának köszönhetjük márkánk nevét, ahogyan előző cikkünkben meséltük történetét.

Hutter József egykori Váci úti gyárépületének alaprajza.

A Caola tulajdonosai a múltban is mindig innovációra és az iránymutatásra törekedtek. Baeder úr, akárcsak elődje, Hutter József is, célul tűzte ki a minőségi termékek, kozmetikai újdonságok és a későbbiekben a háztartásban is elengedhetetlen vegyipari szerek előállítását, melyeket a világ minden pontjára eljuttattak.

Baeder Hermann külföldön tanulta az illatszerészet és a szappanfőzés tudományát, majd 1908-ban Budapesten nyitotta meg illatszer-laboratóriumát. Már akkor is nagy figyelmet fordított az igények kielégítésére, tökéletesen ráérzett a megfelelő célközönség meghatározására, és a számukra gyártott termékek fajtáira.

Azonban az I. világháború beleszólt a gyár működésébe. A háborúból négy évvel később hazatérő tulajdonos számára nem volt kérdés a folytatás, még nagyobb odaadással folytatta gyára bővítését. Néhány év múlva a cég már 200 dolgozót foglalkoztatott, és egyre nagyobb piacot látott el a régióban: Csehszlovákiába, Jugoszláviába, Romániába és Olaszországba is exportált, ami hatalmas jelentőséggel bírt.

A legkeresettebb termékek közé az Ovenall fogkrém, a Caola szappan és vitaminos krém, valamint az Exotic kozmetikai cikkek tartoztak abban az időben. Ezeket a termékeket bevásárlóközpontokban, illetve a Caola saját szaküzleteiben lehetett megvásárolni. Több leányvállalata is volt, képviseltette magát Aradon, Milánóban, Prágában és még New Yorkban is.

Egy nagyot ugorva az időben a Caola napjainkban is elődei innovatív mintáján haladva építi kapcsolatait, fejleszti termékeit, hangsúlyt fektetve a környezettudatos termékfejlesztésre. Termékei elérhetőek több országban, akár a Közel-Keleten is.

Boros Tamás kereskedelmi és marketing igazgatónk is meglepődve nyilatkozott a fentiek hallatán:

„Az elődök igen magasra tették a lécet! Minél többet tudok meg a cég múltjáról, annál érdekesebb és meglepőbb dolgok kerülnek elém. Soha nem gondoltam volna, hogy akár New Yorkban is elérhetőek voltak a termékeink. Fel kell kötni a nadrágot, hogy ezt is megugorhassuk! 😊„

fotó forrása: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Leave a Reply