Skip to main content

A nemzetközi nőnap a nők iránti megbecsülés és tisztelet napja. 

A nemzetközi nőnap a nők iránti megbecsülés és tisztelet napja. 1917 óta minden év március 8.-án ünneplik a nőket világszerte ezen a napon. Ilyenkor a férfiak virágokkal, édességekkel, és kozmetikai termékkel kedveskednek a hölgyeknek. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok között tartja számon. Nem mindig volt virágos, kedveskedő megemlékezés, mivel az eredete az 1857-es évekre, New Yorkba vezet vissza.

Történet

Ebben az évben március 8.-án történ a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstráció. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.
A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866-ban határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.
1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.
1910-ben határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.
1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazati jogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Nőnap Magyarországon 

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Érdekességek a világból

Romániában és Bulgáriában erre a napra esik az Anyák napja is, így nem csak az urak lepik meg a hölgyeket virággal, hanem a gyerekek is a szüleiket és a nagyszüleiket.
Olaszországban a férfiak sárga mimózákat tartalmazó virágcsokrokat adnak a nőnapon, mert úgy érezték ez egy ritka és drága virág.
Oroszországban is nagyon kedvelt virág a sárga mimóza és a sárga tulipán
Portugáliában a nők úgy ünneplik meg „magukat”, hogy a férfiak nélkül mennek el vacsorázni és bulizni.
Pakisztánban a dolgozó nők mindig ezen a napon emlékeznek meg arról a harcról melyben a szabadságuk és egyenjogúságuk a tét.
A taiwani kormány minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva egy az elhízás veszélyeire felhívó figyelmeztetéssel.
Közép-és Kelet Európában szintén szokás, hogy az urak virággal, édességgel és kozmetikai termékekkel lepik meg a számukra fontos hölgyeket. Elsősorban családtagokat és munkatársakat, de sokan gondolnak azokra a hölgyekre is, akikkel összefutnak aznap.

Tippek a Caolától a hölgyeknek

  • Töltsünk időt magunkkal

Nem könnyű beiktatni a napirendünkbe az “énidőt”, de legalább ezen a napon engedjünk meg egy kis kényeztetést magunknak.

  • Zárjuk ki a stresszt

A feszültségek, a mindennapi problémák a külsőnkre, belsőnkre egyaránt kedvezőtlenül hatnak. Igyekezzünk nem túl komolyan venni a dolgokat. Ami rajtunk kívül álló, azon változtatni úgysem tudunk, idegeskedni rajta meg pláne felesleges. Igen, tudjuk, hogy ezt mondani könnyű, de induljunk apró lépésekkel és

  • Kényeztesd a tested és a lelked

Legalább ezen a napon engedj teret egy kis kikapcsolódásnak, nézz meg egy régóta áhított filmet, szánj időt az olvasásra, vagy szimplán meditálj egyet. Ha pedig a külsődre is odafigyelnél, tegyél fel egy ápoló, nyugtató arcpakolást, végy egy kényeztető fürdőt és ápold a bőrödet növényi anyagokból készült bőrbarát Caola krémekkel.

Ne feledjük, hogy egész évben figyeljünk oda a hölgyekre és kezeljük Őket tisztelettel.

Boldog nőnapot kívánunk!